Пъстри трапези подредиха в края на лятото в Джулюница
	09.09.2015
	
		
			 Колоритното наше село Джулюница отново разпъна пищна софра за пътуващия фестивал „Пъстра  трапеза  на гости  на  моя  роден  град". От създаването си през 2009 г. фестивалът е посетил десетки населени места, като вече за седма поредна година се спира в Джулюница. Заради разнообразните инициативи, изложби и конкурси, фестивалът спечели доверие сред малките и по-големи почитатели на добрата кухня. Целта на кулинарния празник е да представи богатото културно наследство на България, като привлече интереса на гостите към запазени традиционни занаяти, богатството на българския фолклор и разнообразието на регионалната кухня. Фестивалът дава възможност на присъстващите да се докоснат до живите традиции, да сътворят различни предмети заедно с майсторите и да опитат вкусните традиционни гозби. В Джулюница, в самия край на лятото, кулинарната фиеста събра стотици гости, решили да опитат от традиционната българска кухня, а събитието в най-голямото наше село показва разнообразието от специалитети, типични за нашия регион, като залага на местните традиции. На обновения площад на селото от ранна утрин припламна огъня на „Тавичката на шефа” , в която закъкри  бобецът на шеф Иванов, който щеше да нагости всички посетили на празничното събитие. Разпънати бяха многобройните шатри за кулинарната изложба-конкурс, пленера за детски рисунки и състезанието на млади готвачи от местни училища. Край тях наредиха маси и занаятчиите.Учасниците в музикалната програма, пременени в пъстри носии, развълнувани и въодушевени, очакваха да излязат на новоизградената сцена край фонтана.
	Гостоприемните домакини от читалище „Пробуждане-1896” и кметството, придобили вече няколкогодишен опит, се бяха погрижили за доброто представяне на традиционните ястия от региона. 100 гозби от лясковския край се състезаваха в надпреварите на „Пъстра трапеза” в седмото издание на феста. Празникът бе открит от основателят и организатор на пътуващата кулинарна изложба шеф Пеньо Иванов, от д-р Ивелина Гецова, кмет на община Лясковец и Екатерина Москова, председател на читалището. Общо 13 щанда бяха разпънати на площада, а професионалното жури, начело със сътрудника на шеф Пеньо Цвети Вълчева, финансиста на община Лясковец Диянка Бобева и управителя на Обществената трапезария в Лясковец Ваня Табакова, бе изключително затруднено в избора си, кого да отличи. Всички участници се бяха постарали да пресъздадат с визия, вкусове и аромати духа на традиционната българска кухня така, че всеки от гостите на празника да се почувства горд, че е българин. 
	Освен отличените в отделните категории: Етно визия на щанд - с. Козаревец, представлявано от НЧ „Земеделец” и ККП „Здравец”, десерт - Сладко от червени чушки - Дафинка Вълчева, оригинална рецепта - Джулюнска лютика на Димитър Славев, автентична рецепта - Раки на Петър Кирилов от с. Медовина, за вкус - Кьопоолу на Красимира Колева от Мерданя и за етно визия на ястие - Пиле по Тракийски на Елена Енчева от лясковския пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка”, бяха присъдени и много поощрителни награди: печена тиква със смокини на Златка Йоргова, чеснова разядка  от село Козаревец, булгур-пилаф на Минка Попова и  пъдпъдък в патладжан на Йорданка Бонева  от Джулюница, ръчно плетен и пълнен хляб, произведение на Йорданка Стоянова от Мерданя, пълнени нектарини на Красимира Колева, погача по селски и пиле с пресни сини сливи и двете на Петър Кирилов, билкови кюфтенца на Иван Иванов, лятна постна мусака на Недялка Хрелева, ароматен свинки врат в гювеч на Мирена Стоянова и пълнена джулюнска мряна на керемида, сготвена от основния организатор-домакин Екатерина Москова. 
	Участие във фестивала взеха - децата от Танцова формация „Хорце” с. Джулюница, Танцов клуб „Палитра”, Певческа група „Ален божур” към народно читалище „Пробуждане-1896” и клуб на пенсионера „Златна есен” село Джулюница, а от гостите – изпълненията си поднесоха Група  за обработен фолклор към клуб на пенсионера „Здравец” и читалище „Земеделец-1896” с. Козаревец, дует Игнат Игнатов и Дешка Миланова, Група за народни песни „Романтика” при народно читалище „Просвета – 1897” село Палици, община Елена; Фолклорна група „Детелини” при клуб на пенсионера „Стария дъб” от стражишкото Лозен, Група за народни песни „Бебровски славей” при народно читалище „Надежда – Беброво, Елена,  фолк-формацията „Здравец” при пенсионерски клуб „Елена Грънчарова”-Горна Оряховица, частна Формация „Цветница” от поповското село Медовина, Фолклорна група „Еделвайс” към читалище „П.Р.Славейков 1903” и клуб на пенсионера „Еделвайс” - Добри дял, Певческа група „Росна китка”, при пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка” град Лясковец, Христина Начева от софийския оркестър „Гергьовден” и специалния гост на празника - прочутия родопски славей, певицата с големия глас Катя Минчева.
	В професионалната кухня на шеф Пеньо Иванов кулинарни специалитети от региона приготвиха Александра Дончева и Гергана Янкова. Много малчугани от Джулюница и околните градове и села се включиха в традиционния детски пленер за рисунки, както и в надяжданията с боб. Победител в надпреварата „Кой изяде боба” е 10-годишният Стефан Янков от Джулюница. От вкусния боб на шеф Иванов  опитаха и всички гости на селото.
	Джулюница е кандидат за приза „Пазител на традициите” и се бори в надпреварата с един доста сериозен съперник - Трявна. Нашето село заема второ място във временното класиране за приза „Пазител на традициите”, изпреварвайки Ямбол и Селановци и засега отстъпва само на Трявна. Джулюнчани призовават всички, които милеят за българщината, да ги подкрепят в престижната надпревара в категорията „Селище”. В нея сили мерят населени места, в които националното наследство се съхранява и показва по най-добрия начин. Заради разнообразните инициативи, изложби и конкурси, фестивалът спечели доверие сред малките и по-големи почитатели на добрата кухня. Самата награда „Пазител на традициите” е създадена през 2009 г. с идеята да насочи вниманието към хора, оставили трайни следи в развитието на българската култура и традиции. Джулюница може да бъде подкрепена до 11 октомври на страницата на „Пазител на традициите” в интернет, а награждаването е предвидено за 13 ноември. По време на откриването д-р Гецова призова: „Село Джулюница е кандидат за приза „Пазител на традициите” – заслужено морално удовлетворение за устрема на хората към творчество. Похвално е, че създателите на класацията са усетили необходимостта да поощрят тези, които извайват днешния облик на българската култура, опазвайки традициите и уповавайки се на изконната и уникална културна идентичност на българина. Класацията cтимyлиpa paбoтaтa нa твopци oт paзлични oблacти нa изкycтвoтo, зaнaятитe и тpaдициoннaтa бългapcкa кyлинapия и пoкaзва нa oбщecтвoтo нaчинa, пo кoйтo тe paбoтят, зa дa cъхpaнят неповторимия бит и oбичaи нa Бългapия, пpeтвopявaйки ги в изкycтвo. Затова призовавам всички  - нека подкрепим нашите творци, нека им помагаме и занапред, за да живее българската красота и за да запазим традициите, завещани от дедите ни”. 
	Шеф Пеньо Иванов организатор на фестивала пък сподели от мястото на събитието: „Намираме се в Джулюница за 7-ми пореден път с фестивала „Пъстра трапеза“. Бобът съм го приготвил за около 3 часа с пресни зеленчуци от местните производители. Много интересни са изпълнителите на сцена и кулинарната изложба, на която могат да се видят оригинални ястия от региона. Всички малки деца могат да отидат в пленера за детски рисунки „Рецептите на баба“ и да нарисуват техните гозби“. Темата тази година бе свързана с гроздобера. Всички участници се бяха постарали да пресъздадат с визия, вкусове и аромати духа на традиционната българска кухня. Дочка Габровска, председател на пенсионерския клуб в Козаревец каза: „Всичко, което показваме като ястия е с определена тематика. Тази година тематиката е гроздобер. Гроздето, лозницата, всички производни – виното, ширата, компот от грозде, каша от шира, ракия и пита. На изложението показаваме и постни ястия, които са яли нашите предци по време на жътва. 27 ястия сме наготвили“. Сборен отбор кулинарки от ККП „Здравец” и НЧ „Земеделец-1899” подредиха пищен щанд на кулинарния фестивал „Пъст
		
	
	Колоритното наше село Джулюница отново разпъна пищна софра за пътуващия фестивал „Пъстра  трапеза  на гости  на  моя  роден  град". От създаването си през 2009 г. фестивалът е посетил десетки населени места, като вече за седма поредна година се спира в Джулюница. Заради разнообразните инициативи, изложби и конкурси, фестивалът спечели доверие сред малките и по-големи почитатели на добрата кухня. Целта на кулинарния празник е да представи богатото културно наследство на България, като привлече интереса на гостите към запазени традиционни занаяти, богатството на българския фолклор и разнообразието на регионалната кухня. Фестивалът дава възможност на присъстващите да се докоснат до живите традиции, да сътворят различни предмети заедно с майсторите и да опитат вкусните традиционни гозби. В Джулюница, в самия край на лятото, кулинарната фиеста събра стотици гости, решили да опитат от традиционната българска кухня, а събитието в най-голямото наше село показва разнообразието от специалитети, типични за нашия регион, като залага на местните традиции. На обновения площад на селото от ранна утрин припламна огъня на „Тавичката на шефа” , в която закъкри  бобецът на шеф Иванов, който щеше да нагости всички посетили на празничното събитие. Разпънати бяха многобройните шатри за кулинарната изложба-конкурс, пленера за детски рисунки и състезанието на млади готвачи от местни училища. Край тях наредиха маси и занаятчиите.Учасниците в музикалната програма, пременени в пъстри носии, развълнувани и въодушевени, очакваха да излязат на новоизградената сцена край фонтана.
	Гостоприемните домакини от читалище „Пробуждане-1896” и кметството, придобили вече няколкогодишен опит, се бяха погрижили за доброто представяне на традиционните ястия от региона. 100 гозби от лясковския край се състезаваха в надпреварите на „Пъстра трапеза” в седмото издание на феста. Празникът бе открит от основателят и организатор на пътуващата кулинарна изложба шеф Пеньо Иванов, от д-р Ивелина Гецова, кмет на община Лясковец и Екатерина Москова, председател на читалището. Общо 13 щанда бяха разпънати на площада, а професионалното жури, начело със сътрудника на шеф Пеньо Цвети Вълчева, финансиста на община Лясковец Диянка Бобева и управителя на Обществената трапезария в Лясковец Ваня Табакова, бе изключително затруднено в избора си, кого да отличи. Всички участници се бяха постарали да пресъздадат с визия, вкусове и аромати духа на традиционната българска кухня така, че всеки от гостите на празника да се почувства горд, че е българин. 
	Освен отличените в отделните категории: Етно визия на щанд - с. Козаревец, представлявано от НЧ „Земеделец” и ККП „Здравец”, десерт - Сладко от червени чушки - Дафинка Вълчева, оригинална рецепта - Джулюнска лютика на Димитър Славев, автентична рецепта - Раки на Петър Кирилов от с. Медовина, за вкус - Кьопоолу на Красимира Колева от Мерданя и за етно визия на ястие - Пиле по Тракийски на Елена Енчева от лясковския пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка”, бяха присъдени и много поощрителни награди: печена тиква със смокини на Златка Йоргова, чеснова разядка  от село Козаревец, булгур-пилаф на Минка Попова и  пъдпъдък в патладжан на Йорданка Бонева  от Джулюница, ръчно плетен и пълнен хляб, произведение на Йорданка Стоянова от Мерданя, пълнени нектарини на Красимира Колева, погача по селски и пиле с пресни сини сливи и двете на Петър Кирилов, билкови кюфтенца на Иван Иванов, лятна постна мусака на Недялка Хрелева, ароматен свинки врат в гювеч на Мирена Стоянова и пълнена джулюнска мряна на керемида, сготвена от основния организатор-домакин Екатерина Москова. 
	Участие във фестивала взеха - децата от Танцова формация „Хорце” с. Джулюница, Танцов клуб „Палитра”, Певческа група „Ален божур” към народно читалище „Пробуждане-1896” и клуб на пенсионера „Златна есен” село Джулюница, а от гостите – изпълненията си поднесоха Група  за обработен фолклор към клуб на пенсионера „Здравец” и читалище „Земеделец-1896” с. Козаревец, дует Игнат Игнатов и Дешка Миланова, Група за народни песни „Романтика” при народно читалище „Просвета – 1897” село Палици, община Елена; Фолклорна група „Детелини” при клуб на пенсионера „Стария дъб” от стражишкото Лозен, Група за народни песни „Бебровски славей” при народно читалище „Надежда – Беброво, Елена,  фолк-формацията „Здравец” при пенсионерски клуб „Елена Грънчарова”-Горна Оряховица, частна Формация „Цветница” от поповското село Медовина, Фолклорна група „Еделвайс” към читалище „П.Р.Славейков 1903” и клуб на пенсионера „Еделвайс” - Добри дял, Певческа група „Росна китка”, при пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка” град Лясковец, Христина Начева от софийския оркестър „Гергьовден” и специалния гост на празника - прочутия родопски славей, певицата с големия глас Катя Минчева.
	В професионалната кухня на шеф Пеньо Иванов кулинарни специалитети от региона приготвиха Александра Дончева и Гергана Янкова. Много малчугани от Джулюница и околните градове и села се включиха в традиционния детски пленер за рисунки, както и в надяжданията с боб. Победител в надпреварата „Кой изяде боба” е 10-годишният Стефан Янков от Джулюница. От вкусния боб на шеф Иванов  опитаха и всички гости на селото.
	Джулюница е кандидат за приза „Пазител на традициите” и се бори в надпреварата с един доста сериозен съперник - Трявна. Нашето село заема второ място във временното класиране за приза „Пазител на традициите”, изпреварвайки Ямбол и Селановци и засега отстъпва само на Трявна. Джулюнчани призовават всички, които милеят за българщината, да ги подкрепят в престижната надпревара в категорията „Селище”. В нея сили мерят населени места, в които националното наследство се съхранява и показва по най-добрия начин. Заради разнообразните инициативи, изложби и конкурси, фестивалът спечели доверие сред малките и по-големи почитатели на добрата кухня. Самата награда „Пазител на традициите” е създадена през 2009 г. с идеята да насочи вниманието към хора, оставили трайни следи в развитието на българската култура и традиции. Джулюница може да бъде подкрепена до 11 октомври на страницата на „Пазител на традициите” в интернет, а награждаването е предвидено за 13 ноември. По време на откриването д-р Гецова призова: „Село Джулюница е кандидат за приза „Пазител на традициите” – заслужено морално удовлетворение за устрема на хората към творчество. Похвално е, че създателите на класацията са усетили необходимостта да поощрят тези, които извайват днешния облик на българската култура, опазвайки традициите и уповавайки се на изконната и уникална културна идентичност на българина. Класацията cтимyлиpa paбoтaтa нa твopци oт paзлични oблacти нa изкycтвoтo, зaнaятитe и тpaдициoннaтa бългapcкa кyлинapия и пoкaзва нa oбщecтвoтo нaчинa, пo кoйтo тe paбoтят, зa дa cъхpaнят неповторимия бит и oбичaи нa Бългapия, пpeтвopявaйки ги в изкycтвo. Затова призовавам всички  - нека подкрепим нашите творци, нека им помагаме и занапред, за да живее българската красота и за да запазим традициите, завещани от дедите ни”. 
	Шеф Пеньо Иванов организатор на фестивала пък сподели от мястото на събитието: „Намираме се в Джулюница за 7-ми пореден път с фестивала „Пъстра трапеза“. Бобът съм го приготвил за около 3 часа с пресни зеленчуци от местните производители. Много интересни са изпълнителите на сцена и кулинарната изложба, на която могат да се видят оригинални ястия от региона. Всички малки деца могат да отидат в пленера за детски рисунки „Рецептите на баба“ и да нарисуват техните гозби“. Темата тази година бе свързана с гроздобера. Всички участници се бяха постарали да пресъздадат с визия, вкусове и аромати духа на традиционната българска кухня. Дочка Габровска, председател на пенсионерския клуб в Козаревец каза: „Всичко, което показваме като ястия е с определена тематика. Тази година тематиката е гроздобер. Гроздето, лозницата, всички производни – виното, ширата, компот от грозде, каша от шира, ракия и пита. На изложението показаваме и постни ястия, които са яли нашите предци по време на жътва. 27 ястия сме наготвили“. Сборен отбор кулинарки от ККП „Здравец” и НЧ „Земеделец-1899” подредиха пищен щанд на кулинарния фестивал „Пъст