Пъстри трапези разпънаха в Джулюница, проведе се и празникът на лютеницата 27.08.2017 Шести Карвинг-фестивал се провежда тази година в Лясковско. Дните на кулинарното изкуство се наложиха трайно в календара на Община Лясковец и са резултат от успешно провеждащия се Карвинг-фестивал Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство, който протича за шести път на територията на Лясковска община. Неизменни участници в него са домакини, майсторки кулинарки, самодейци, деца и млади хора, които през годините показаха, че са истински пазители на традициите в родното си място. Тази година фестиналът включва утвърдилите се вече „Пъстра трапеза на гости в село Джулюница”, „Празник на лютеницата” и „Ден на кокошата чорба”. Първите два се проведоха в Джулюница, а третият кулинарен празник е планиран за 10 септември в село Козаревец. Млади и стари отново се събраха в последната неделя на месец август в Джулюница, мястото известно в цял свят, освен с Котоошу, също и с отглеждането на вкусни домати, за да се включат за поредна девета година във фестивала „Пъстра трапеза”. Събитието се случи в централния парк на селото и отново гости и участници станаха свидетели на красивите български трапези, шарени бохчи, украси и типичните пъстри гювечета, пълни с вкусни бабини гозби. Песенни изпълнения, танци и разнообразие от етно-щандове, както и казани и тави на огнищата, можеха да видят посетителите на фестивала. Карвинг изкуство показа младата Виктория Димитрова, която за втори път издълба пред очите на събралото се множество прекрасни фигурки от плодове и зеленчуци, подпомогната от своя учител Божидар Димитров от Нови пазар. Тази година заедно с Националния фестивал „Пъстра трапеза на гости в село Джулюница”, протече и Празникът на лютеницата. Той също е част от Карвинг-фестивала и по традиция се провежда всяка година от самото му създаване. Тази година за шести път бяха организирани и изявите, свързани с него – конкурсът „Най-вкусна домашна лютеница” и демонстративно приготвяне на лютеница от миналогодишния победител в конкурса. Своята рецепта и правото да свари пред всички лютеница този път се падна на председателя на пенсионерския лясковски съюз Калина Цацова. Тя зае първо място в конкурса миналата година и сега с помощничката си Мария Станева, в 30-литрова тава, сложиха домати и чушки, патладжани и моркови, подправки и щипка любов, за да приготвят за жителите и гостите на фестивала вкусна домашна лютеница. Близо до тавата на Калина Цацова, домакините от джулюнското читалище и пенсионерския клуб предложиха на гостите на фестивала пилешка супа, сготвена в голяма тенджера от Тодорка Илиева. На мегдана джулюнчанки, ръководени от Марийка Добрева, изпържиха за изгладнялото множество от гости и много мекици. В специална шатра се събираха и бурканчетата с тазгодишна домашна лютеница, които участваха в конкурса. Професионалното жури, с председател Мариета Недкова премина по всички щандове, за да опита и оцени всичките 155 ястия, приготвени от чевръстите ни кулинарки. Свои гозби представиха майсторки от Лясковец от двата пенсионерски клуба „Зора” и „Мазневска чешмичка”, кулинарки от Джулюница, Добри дял, Драгижево, Козаревец, Мерданя и Първомайци. Журито опита и всичките 48 лютеници, представени за участие в конкурса. Първенецът, избран от комисията ще има правото да свари публично своята лютеница в следващото издание на празника догодина. А това е Величка Цонева от селото-домакин Джулюница. Трите най-добри майсторки на лютеница Величка Цонева и подгласничките ѝ Тотка Василева от Добри дял и Савинка Атанасова от Лясковец получиха предметни награди и грамоти от кмета на общината д-р Гецова, които им връчи специалният гост на празника инж. Детелина Борисова – заместник Областен управител на Великотърновска област. Четири поощрения бяха дадени за лютениците на Димитрина Енева от Драгижево, Мария Маринова от Мерданя, Красимира Колева от Козаревец и Пенка Савова от Джулюница. Д-р Гецова, домакина на празника Екатерина Москова - председател на джулюнското читалище и главният журиращ Мариета Недкова, поздравиха участниците при откриването, а в края на празника наградиха най-добрите майстори-кулинари в Деветия фестивал „Пъстра трапеза”. Обявени бяха резултатите по категории за различните ястия, като това направи председателят на журито Мариета Недкова от Националната Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите А.Р.И.З. – 7, чийто шеф е кулинарът Пеньо Иванов – основател на пътуващата изложба „Пъстра трапеза”. Именно той постави началото на този фестивал в нашето село Джулюница и благодарение на него празникът се разрасна през годините и вече девет пъти събира на едно място майстори-кулинари, любители на хубавата храна и родолюбци-пазители на българщината и традиционния бит. И тази година, докато оценяващата комисия опитваше кулинарните творения, протече песенния празник на откритата сцена в парка на село Джулюница. В него се изявиха самодейци от читалищата и пенсионерските клубове на общината ни с нашенски песни от репертоара си, а младият народен певец Петър Кирилов весели гости и участници докато журито обмисля оценката си и класирането на гозбите. Три часа бяха нужни на журито да опита всичките 155 гозби, които подредиха в 8-те щанда сръчните домакини. Общо 15 награди отнесоха победителите в това издание на фестивала, в който се включиха близо 100 кулинарки. Колективната награда за „Етно визия на щанд” отиде при кулинарния отбор на село Драгижево за подредба на най-красива трапеза. За „Оригинална рецепта” бяха наградени две ястия, които приготви мерданчанката Йорданка Стоянова - „Риба скумрия в гювеч” и „Пиле с цвекло и сини сливи”. Наградата „Най-добър десерт по стара рецепта” грабна Ганка Петрова от Добри дял за „Сладки с царевично брашно и маджун”. Заслужено наградата за „Най-вкусно ястие” взе Ганка Димитрова от Козаревец за своите „Кюфтенца със сини сливи и тиква”. Най-добре с приготвянето на ястие по „Автентична рецепта” се справи Стефка Стефанова от лясковския клуб на пенсионера „Мазневска чешмичка” с домашно приготвената „Супа на баба Хъртушка”. В категория „Ястие по регионална рецепта” бе отличен „Гювеч по жътварски” на Калина Цацова от клуб „Зора”, Лясковец. Красимира Колева от Мерданя получи поощрителна награда за активно участие, тъй като представи многообразие от рецепти. Журито я похвали за това, че всяка година участва в конкурса с най-много гозби. Още 6 поошрения присъди журиращата комисия – за Теодора Миновска от Първомайци, която се включи за пръв път в надпреварата, както и за Цветанка Балашева от Драгижево, за Кинка Кисьова от Лясковец, за Пенка Минчева от Добри дял и Лиляна Обрешкова от Козаревец. Награда получи и младата Виктория Димитрова за щанда, който украси с карвинг-творенията си. Цялостна награда получи младото семейство Михневи от Джулюница – Марина и Михни Михневи и малкият им 4-годишен син Никола Михнев. Тази специална награда предоставиха родителите на Котоошу Цеца и Стефан Махлянови, едни от многото спонсори на празника. Младото семейство спечели овациите на журито за своята вкусна „Мусака по възрожденски” и за най-атрактивно облечен малък готвач. Призът за тях беше именуван от журито „Награда за най-добри пазители и продължители на традициите” За успешното провеждане на деветото издание на фестивала домакинът Екатерина Москова изказа своята огромна благодарност на всички участници, на журито, на Община Лясковец, на читалищното настоятелство, на всички спонсори и доброволци. И както повелява традицията, празникът завърши с поздрав към основателя на фестивала, на който джулюнчани изпратиха пълна кошница с плодове и зеленчуци от градините на любезните домакини. Естествено към финала на фестивала беше изядена, както пилешката супа, така и приготвената на място лютеница, намазана на близо 500 филийки.