Кулинарно-фолклорният празник на картофа в Добри дял се проведе за шести път 22.10.2022 Шести празник на картофа и картофените гозби реализираха жители и гости на лясковското село Добри дял. По традиция денят, в който добридялчани отреждат специално внимание на зеленчука, е съпътстван и с много веселие и забавна музикална програма. Фестивалът се провежда през есента и в него с удоволствие се включват малки и големи певци, танцьори и кулинари. Фолклорно-кулинарният фест се организира от водещите институции в селото – кметството, местното читалище „П. Р. Славейков-1903“ и опитните в кулинарията възрастни дами от пенсионерския селски клуб „Еделвайс“, и разбира се с подкрепата и финансовото обезпечаване от страна на Община Лясковец. Задължително условие е в празника всеки да се включва с ястие, приготвено с картофи, като едни залагат на автентичните гозби по известни нашенски рецепти, а други с много креативност прилагат уменията си в кухнята, създавайки модерни на визия и вкус ястия – различни картофени салати, предястия, мъфини и какво ли не. Трети наблягат на визията като оформят красиви блюда, устремявайки се към победа в надпреварата за най-красиво блюдо. Тази година в съревнованието се включиха 23 ястия, като кулинарните шедьоври бяха дело на сръчни домакини от селото домакин, също и от Къпиново и Горски Сеновец. Есенният празник, посветен на кулинарните гозби, сътворени само и единствено от зеленчука картоф бе открит в салона на читалището от председателя на културната светиня Ганчо Куруджиков. Поздравления към самодейци и кулинари отправиха кметовете на Община Лясковец и село Добри дял д-р Ивелина Гецова и Стоян Стоянов. Във фолклорната програма на добридялска сцена участваха със свои песенни и танцови изпълнения самодейни състави от Габрово, Горски Сеновец, Поповци, Шемшево, Къпиново. Докато тече музикалната програма, се провеждаше конкурсът за избиране на най-вкусни и най-красиви ястия. Жури дегустира всяка една кулинарна творба и даде своето компетентно мнение и оценка. Комисията имаше за председател Катя Райкова и членове – Петя Стоянова и Ганка Василева. Единодушно бе избрано от оценяващите ястието „Снежни картофени топки“ на Марийка Буюклиева за най-вкусно. На второ и трето място са ордьовър „Слънчоглед“ на Ганка Петрова и „Картофени мъфини“ на Виолета Куруджикова. При десертите овациите са за умението на Марияна Стоянова, създала „Картофени шоколадови топки“. „Шоколадови пасти“ на Атанаса Куруджикова и „Ореховки от картоф“ на Велислава Иванова са на второ и трето място в класацията за сладкиши от картоф. Визуалното оформление на ястието „Картофена салата „Ежко Бежко“ на младите кулинарки Крисия и Иванина Георгиеви им донесе награда в категория „Визия“. Именно те са и най-младите участници в надпреварата. Празничната проява естествено си имаше и най-възрастен участник, който също получи поощрение от организаторите - това е 74-годишната Атанаса Куруджикова. Имаше и награда за цялостно представяне и тя бе присъдена на Живка Иванова, за включването ѝ в конкурсната надпревара с три на брой картофени произведения. За пръв път бе излъчена и Специална награда на кмета на селото Стоян Стоянов. Сувенири от управника на селото спечели за атрактивно представяне Атанаса Куруджикова за своето кулинарно творение „Картофено руло“. Кулинарите, сътворили най-вкусни гозби и красиво оформени блюда с ястия получиха от организаторите купи, медали, грамоти и предметни награди.